Mitä on padel?
Padel on kaiken kaikkiaan helposti omaksuttava peli. Yksinkertaiset säännöt oppii nopeasti ja mailaa on lyhyen vartensa ansiosta helppo käsitellä. Pallo saa pelissä kimmota sekä kentän että seinien kautta, joten erilaisia lyöntimahdollisuuksia on runsaasti. Padelia on kuvattu mailapelien shakiksi, sillä pelin taktisuus on oleellinen osa sen luonnetta. Lajissa ei menestykään pelkällä voimalla – esimerkiksi voimakas syöttö ei ole Padelissa tärkeä kuten tenniksessä – vaan oikean tekniikan opettelu ja peliäly antavat kaikille yhtäläiset mahdollisuudet.
Peliä pelataan nelinpelinä, joten sosiaalisuus, peliporukat ja erilaiset pelitapahtumat ovat olennainen osa lajikulttuuria. Padel on hauskaa ja koukuttavaa ajanvietettä, mutta samalla sopivan haastavaa kunnon kohottamiseen ja soveltuu lähes kaikille. Padel yhdistääkin kuntoilun, mielenkiintoisen pelin ja sosiaalisuuden tavalla, johon hyvin harva urheilumuoto pystyy.
Pelin kulku
Syöttövuorossa oleva pelaaja syöttää omalta kenttäpuoliskoltaan syöttöruudun takaa. Pallo pudotetaan kenttään ja sitä lyödään pompusta siten, että pallo on lyöntihetkellä korkeintaan vyötärön korkeudella. Syötetyn pallon on pudottava vinottain vastapuolella olevaan syöttöruutuun. Sitä ei vielä syötöstä saa palauttaa suoraan ilmasta lyöden.
Sen jälkeen kun vastaanottaja on palauttanut pallon, kummallakin puolella kumpi tahansa pelaaja saa lyödä palloa. Pallo on pelissä kunnes se samalla puolella osuu kahdesti kenttään tai osuu seinässä kielletylle alueelle.
Pisteet lasketaan ja syöttövuorot vaihtuvat kuten tenniksessä. Padelin sääntöihin ja pistelaskuun voit tutustua Padel liiton sivuilta.
Kenttä
Alusta Superpadelin kentillä on aina laadukasta keinonurmea. Pelikentän pituus on 20 m ja leveys 10 m ja sen jakaa kahteen osaan verkko, jonka korkeus on hieman matalampi kuin tennisverkko.
Kentän päädyissä, samoin kuin osan matkaa sivuseinääkin päädyn lähellä, seinämateriaali on 3 m:n korkeuteen asti lasia ja pallo pysyy pelissä vielä siitä kimmottuaankin.
Loppuosa seinistä 4 m:n korkeuteen asti on metalliverkkoa ja siihen pallo ei saa pelissä osua.
Näin pääset alkuun
Padelin aloittamiskynnys on mailapeleistä varmasti matalin, ja peliä syntyykin heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Mutta mitä varusteita tarvitaan, kun pelivuoro on varattu? Useimmilta padelkentiltä ja -klubeilta voi vuokrata padelmailan ja pallot, muuna varustuksena riittää normaalit urheiluvaatteet ja esimerkiksi sisäpelikengät. Paras kenkä / kengänpohjan kuviointi padeliin on hieman karheampi ja samankaltainen kuin tenniksessä massakentillä tavataan käyttää.
Ehdottomasti parhaiten lajissa pääsee alkuun osallistumalla paikallisen padelseuran aloituskurssille, jossa käydään läpi pelin säännöt ja peruslyöntien tekniikat. Seurat järjestävät mm. tasokasta yksilöopetusta ja erilaisia ryhmäkursseja, joiden kautta pystyy kehittymään lajissa omien toiveiden ja tavoitteiden mukaisesti aina kilpatasolle asti. Myös junioritoimintaa alkaa olemaan jo monen padelseuran tarjonnassa.
Kun padelia pelataan pisteistä, pelataan sitä aina nelinpelinä. Peliseuran löytämisessäkin apua löytyy padelseuroista, jotka ylläpitävät omia eri taitotasojen mukaisia whatsapp -ryhmiä. Ryhmissä voi hakea peliseuraa ja löytää siten uusia pelikavereita.